Jaglany deser z bakaliowymi kulkami

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Deser , który smakiem i aromatem przypominaja te które robiły nasze babcie, choć wtedy było zwykłe mleko nie kokosowe to i tak taka kasza smakowała wybornie, z bakaliowymi kulami z serka i płatków , stanowi pełny sycący i wartościowy poranny posiłek.

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Krem kokosowy z kaszą jaglaną:
    10 dag kaszy jaglanej
    3 łyżki kremu orzechowego
    5 dag płatków kukurydzianych kakaowych
    1-2 łyżki syropu trzcinowego lub klonowego
    200 ml mleka kokosowego
    1 łyżka ciemnego kakao
    szczypta soli

    Bakaliowe kule:
    20 dag chudego serka twarogowego
    10 dag płatków kukurydzianych z miodem
    5 dag suszonej żurawiny
    5 dag mielonych orzechów włoskich
    1 łyżka syropu trzcinowego lub klonowego
    Pokruszone płatki kukurydziane z miodem
    Białe winogrona do posypania
    Melisa do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem

Jaglany deser z bakaliowymi kulkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakaliowe kule:Płatki przesypujemy do malaksera, mielimy , dodajemy zmielone orzechy oraz żurawinę i twarożek , słodzimy syropem, mielimy-masa będzie gęsta. Porcje nabieramy łyżeczką , formujemy w dłoniach kule, obtaczamy w pokruszonych płatkach kakao i miód, układamy na talerzyku, schładzamy w lodówce na czas przygotowania kaszy.
  • 2. Kaszę jaglaną wsypać do suchego garnka z grubym dnem, postawić na kuchence i prażyć na średnim ogniu aż zacznie wydzielać specyficzny aromat- ta metoda sprawia że kasza po ugotowaniu nie jest gorzka, następnie wlać wodę –dwa razy tyle co mamy kaszy, lekko osolić, gotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu przez około 15 minut).
    Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodać mleko kokosowe osłodzić syropem i zmiksować blenderem na gładki krem.

    Do połowy kaszy dodać, krem orzechowy i kakao i ponownie zmiksować.

    W szklanych pucharkach rozłożyć ciemną warstwę z kakao, posypać płatkami Lubella, wyłożyć jasną warstwę, na wierzchu ułożyć schłodzone bakaliowe kule, oraz owoce białego winogrona, udekorować melisą i podawać od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować