Jaglany chleb bezglutenowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Chleb można wzbogacić o swoje ulubione przyprawy. Osoby będące na diecie bezglutenowej polubią go do tego stopnia ze beda go piec każdego dnia.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki;
    2 szklanki mąki jaglanej
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    1 szklanka mąki z tapioki
    1.5 szkl kefiru lub maślanki
    2 łyżki cukru trzcinowego
    pół szklanki wody
    1 łyżka suszonych drożdży (8g)
    3 łyżki masła ( o temp, pokojowej)
    2 łyżeczki soli morskiej

    płatki jaglane do posypania
    do chleba można dodać swoje ulubione zioła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Jaglany chleb bezglutenowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie;
    W misce należy wymieszać wszystkie gatunki mąki oraz sól. Do szklanki wlewamy ciepłą wodę , dodajemy drożdże, łyżkę mąki oraz łyżeczkę cukru. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut aż zacznie "pracować". Do mąki dodaje kefir i mikserem zagniatam ciasto. Następnie dolewam drożdże i dorzucam masło. Miksuje dalej. ciasto ma być gęste lecz klejące. Jeśli jest zbyt zbite dolewamy jeszcze odrobinę wody.
    Ciasto przekładam do blaszki, wyrównuję mokrą ręką, posypuję płatkami jaglanymi i odstawiam na około 40 minut aby wyrosło. Można je przykryć drugą taką samą odwróconą blaszką. Ciasto wtedy się nie wysuszy a podczas pieczenia nie opadnie. Wstawiamy do nagrzanego do 170C piekarnika i pieczemy około 30-40 min, Chleb będzie jasny, nie zarumieni się.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować