Budyń z kaszy jaglanej czy krem. Karmelowy z masłem orzechowym. Ponieważ kasza jaglana ma wysoki IG obniżam go poprzez dodanie orzechów.
20 min
Dla 2 osób
Składniki:
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
5 sztuk daktyli wcześniej namoczonych
szczypta soli
2 szklanki mleka migdałowego albo z nerkowców ( najlepiej zrobić samemu) lub sojowe
2 łyżki masła orzechowego lub migdałowego
Jaglany budyń ze słonym karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wsyp na patelnię cukier i podgrzewaj na małym ogniu aż się rozpuści, nie dopuść do przypalenia. Dodaj do cukru cienką stróżką śmietankę i sól, wymieszaj rózgą. Mieszaj dość szybko do gładkiej konsystencji. Po kilku minutach będzie aksamitny.
Kaszę przelej wrzątkiem a następnie wlej mleko, dodaj sól i zagotuj. Gotuj pod przykryciem 20 minut od czasu do czasu zamieszaj. Gorącą kaszę zmiksuj z 2 łyżkami masła orzechowego lub migdałowego, daktylami i esencją waniliową na krem. Wierzch polej gorącym karmelem i posyp orzeszkami.
Komentarze