Jaglany budyń ze słonym karmelem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Budyń z kaszy jaglanej czy krem. Karmelowy z masłem orzechowym. Ponieważ kasza jaglana ma wysoki IG obniżam go poprzez dodanie orzechów.

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
    5 sztuk daktyli wcześniej namoczonych
    szczypta soli
    2 szklanki mleka migdałowego albo z nerkowców ( najlepiej zrobić samemu) lub sojowe
    2 łyżki masła orzechowego lub migdałowego


    Karmel
    1/2 łyżeczki soli
    200 ml kremówki
    100 gram cukru trzcinowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pudding

Jaglany budyń ze słonym karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wsyp na patelnię cukier i podgrzewaj na małym ogniu aż się rozpuści, nie dopuść do przypalenia. Dodaj do cukru cienką stróżką śmietankę i sól, wymieszaj rózgą. Mieszaj dość szybko do gładkiej konsystencji. Po kilku minutach będzie aksamitny.
    Kaszę przelej wrzątkiem a następnie wlej mleko, dodaj sól i zagotuj. Gotuj pod przykryciem 20 minut od czasu do czasu zamieszaj. Gorącą kaszę zmiksuj z 2 łyżkami masła orzechowego lub migdałowego, daktylami i esencją waniliową na krem. Wierzch polej gorącym karmelem i posyp orzeszkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Kasza jaglana Sola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować