REKLAMA

Jaglany bakłażan tikka masala

wyświetlono: 453 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Wegetariańskie bakłażany, bardzo syte i zdrowe. Jaglana kasza i bakłażan uwielbiam dlatego postanowiłam je połączyć. Do tego por który mogę jeść codziennie. Polecam na obiad bo można się nimi najeść.

opublikowany: 29.04.2015
Udostępnij Pinterest
  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
    2 bakłażany
    1 papryka czerwona
    1 por biała część
    1 pęczek pietruszki mały
    1/4 brokuła
    3 łyżki startego sera żółtego
    sól, pieprz
    1 łyżeczka płaska przyprawy tikka masala
    masło klarowane
    olej
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę płucze zimną wodą, przekładam do garnka wlewam szklankę wody, dodaję sól odrobinę i gotuję aż kasza wchłonie wodę. Kaszę wstawiam pod koc na 30 minut aż dojdzie. Bakłażany kroję wzdłuż, wycinam miąższ nożem, i obficie solę. Odstawiam na 30 minut. Zmywam sól z bakłażana i miąższu. Osuszam i obficie smaruje olejem. Układam na klaszcze i wstawiam na około 30 minut temp 200 stopni. Bakłażany mają być miękkie ale nie tak mocno bo będą jeszcze pieczone. Miąższ kroję na kawałki, dodaję kaszę. Por kroję w krążki i przesmażam na maśle klarowanym razem z papryką. Dodaje do farszu. Brokuł ugotowałam aldente w osolonej wodzie.Do farszu dodaję pokrojoną pietruszkę połowę. Doprawiam solą, pieprzem, przyprawą tikka masala. Nadziewam bakłażany i wstawiam jeszcze na 15 minut. Wyłączam piekarnik posypuję serem żółtym i zostawiam aż się rozpuści. Przed podaniem posypuję pozostała natką.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Lilia85 Lilia85

Tikka Masala

Kurczak smażony w sosie Indyjskim Tikka Masala z prażonym ryżem

kategoria: Dania główne Sosy opublikowany: 05.05.2014 | wyświetlono: 1306 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: PolskaGotuje PolskaGotuje

Krewetki tikka masala

Propozycja na jesienny obiad - danie pikantne z lekką słodką nutą.

kategoria: Dania główne opublikowany: 15.11.2012 | wyświetlono: 1684 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE