Jaglany bakłażan tikka masala

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Wegetariańskie bakłażany, bardzo syte i zdrowe. Jaglana kasza i bakłażan uwielbiam dlatego postanowiłam je połączyć. Do tego por który mogę jeść codziennie. Polecam na obiad bo można się nimi najeść.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
    2 bakłażany
    1 papryka czerwona
    1 por biała część
    1 pęczek pietruszki mały
    1/4 brokuła
    3 łyżki startego sera żółtego
    sól, pieprz
    1 łyżeczka płaska przyprawy tikka masala
    masło klarowane
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Jaglany bakłażan tikka masala - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę płucze zimną wodą, przekładam do garnka wlewam szklankę wody, dodaję sól odrobinę i gotuję aż kasza wchłonie wodę. Kaszę wstawiam pod koc na 30 minut aż dojdzie. Bakłażany kroję wzdłuż, wycinam miąższ nożem, i obficie solę. Odstawiam na 30 minut. Zmywam sól z bakłażana i miąższu. Osuszam i obficie smaruje olejem. Układam na klaszcze i wstawiam na około 30 minut temp 200 stopni. Bakłażany mają być miękkie ale nie tak mocno bo będą jeszcze pieczone. Miąższ kroję na kawałki, dodaję kaszę. Por kroję w krążki i przesmażam na maśle klarowanym razem z papryką. Dodaje do farszu. Brokuł ugotowałam aldente w osolonej wodzie.Do farszu dodaję pokrojoną pietruszkę połowę. Doprawiam solą, pieprzem, przyprawą tikka masala. Nadziewam bakłażany i wstawiam jeszcze na 15 minut. Wyłączam piekarnik posypuję serem żółtym i zostawiam aż się rozpuści. Przed podaniem posypuję pozostała natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Brokuły Kasza Papryka Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować