Jaglanka na mleku z jabłkiem i granatem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kasza jaglana to niezwykłe źródło witamin, nazywana królową kasz, jest także doskonałą alternatywą dla owsianki. To przepis na zdrowe i pożywne śniadanie, sprawdzi się w mroźne dni i nie tylko.

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:

    1 szklanka kaszy jaglanej
    1,5 szklanki wody
    2 szklanki mleka
    2 jabłka
    cynamon
    miód
    granat
    garść żurawiny lub innych suszonych owoców np. goja
    garść pokruszonych nerkowców do dekoracji

Jaglanka na mleku z jabłkiem i granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną przepłucz na sitku wodą, a następnie przepłucz wrzątkiem.
  • 2. Wsyp kaszę do garnka i zalej wodą w proporcji 1:1,5. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień do momentu do wygotowania wody. Zdejmij z ognia i trzymaj kaszę pod przykrywą przez ok. 15 minut. Ugotowaną kaszę zalej mlekiem i ponownie zagotuj.
  • 3. Podsmaż lekko na patelni pokrojone w większą kostkę jabłka na maśle klarownym, dodaj cynamon i miód. Przesyp do garnka z kaszą. Wymieszaj lub dodaj na samym końcu jako dekorację.
  • 4. Przesyp kaszę do miseczek, udekoruj granatem, nerkowcem i suszoną żurawiną.

Porady

Na wierzch dodatkowo polałam miodem. Możesz użyć syropu klonowego.

Notka redakcyjna

PPWS_04-2016

Komentarze

Podobne przepisy