Jaglane Raffaello

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jaglane kuleczki z kokosem, płatkami migdałowymi i orzechem nerkowca to słodka, zdrowa, pełnowartościowa i smaczna przekąska, która będzie świetnym zamiennikiem sklepowych łakoci. Kuleczki słodzone są cukrem brzozowym - zdrową alternatywą zwykłego cukru.

  • 30 min

Składniki:

  • - 100 g kaszy jaglanej
    - 1 szklanka mleka
    - 1,5 łyżeczki oleju kokosowego (tłoczonego na zimno)
    - 4 łyżeczki cukru brzozowego
    - szczypta soli
    - 1 łyżka płatków migdałowych
    - orzechy nerkowca
    - wiórki kokosowe

Jaglane raffaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masa jaglana 1. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy ją w mleku* w proporcji: 1 część kaszy do 2 części mleka. Do mleka dodajemy szczyptę soli, 3 łyżeczki cukru brzozowego i 1,5 łyżeczki oleju kokosowego.

    Gdy kasza się ugotuje, przykrywamy garnek pokrywką i odstawiamy na chwilę, aby kasza "doszła".

    Następnie do kaszy dodajemy 1 łyżkę pokruszonych płatków migdałowych, 2 łyżki wiórków kokosowych, 1 łyżeczkę cukru brzozowego i dokładnie mieszamy.

    * Użyłam mleka bez laktozy ze względu na jego słodki smak.
  • orzechy i wiórki 2. Następnie potrzebne będą nam orzechy nerkowca i wiórki kokosowe.
  • formowanie kuleczek 3. Do około 1 łyżki kaszy wkładamy orzech nerkowca i formujemy kuleczki.
  • obtaczanie kuleczek 4. Uformowane kuleczki obtaczamy w wiórkach kokosowych
  • gotowe kuleczki 5. Gotowe kuleczki schładzamy w lodówce.
    Życzę smacznego! :)

Porady

Jeśli chcemy, aby kuleczki szybciej były zwarte i schłodzone, możemy włożyć je na chwilę do zamrażarki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy