Leniwe mojego dzieciństwa, z tymże że ta wersja jest z kaszą jaglaną którą uwielbiam. Wykorzystałam jagody świeże jako sos. Pachniały malizną i jagodami.
60 min
Składniki:
1/3 szklanki kaszy jaglanej
220 g sera twarogowego
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól szczypta
pozostałe:
20 dkg jagód
jogurt grecki do polania
cukier opcjonalnie
Jaglane leniwe z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę przelewam zimną wodą na sitku, przesypuję do garnka wlewam 2/3 szklanki wody i gotuję aż kasza wchłonie wodę. Wstawiam na 30 minut minut pod koc. Przestudzoną przekładam do miski, dodaję ser biały, jaja i miksuję blenderem. Dodaję sól, mąki i wyrabiam ciasto aż się połączy.
2.Wykładam na deskę i formuję na niej wałek Wcześniej podsypuję deskę mąką żeby ciasto się nie kleiło . Odcinam nożem po skosie kawałki pierogów.
3.Gotuje we wrzącej wodzie od momentu wypłynięcia na wierzch około dwie minuty.
4.Jagody myję, odsączam z wody i miksuję blenderem. Pierogi podaję z sosem jagodowym i jogurtem greckim. Można posypać cukrem.
Komentarze