Jaglane kotleciki z miętą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczne, bezmięsne kotleciki z kaszy jaglane, dowolnych warzyw i z dodatkiem mięty. Można zrobić je na obiad, kolacje, podać z sosem jogurtowo-miętowym lub pomidorowym. Na zimno, na ciepło, są pyszne.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej( suchej)
    1-2 łyżeczki oleju kokosowego
    ząbek czosnku
    1 szalotka
    1 marchewka
    kawałek selera ( wielkości pudełka od zapałek)
    malutki kawałek świeżej kapusty
    ok. 100 ml bulionu warzywnego
    2 jajka
    olej do smażenia
    bułka tarta
    ulubione przyprawy: sól, pieprz, curry, majeranek, kumin lub/i kminek, papryka
    garść mięty świeżej lub suszonej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Jaglane kotleciki z miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną dobrze wypłukać i ugotować. Olej kokosowy, czosnek i cebulkę wrzucić do rondla i chwilę poddusić. Marchewkę umyć, obrać, a następnie obrać na wstążki przy pomocy obieraczki. Jeśli wstążki są za długie, pociąć na krótkie kawałki. Wrzucić do garnka i podddusić z czosnkiem i cebulą.
    2. Selera obrać, umyć i bardzo drobno pokroić. Dodać do marchewki. Zamieszać i razem podusić przez chwilę. Mały kawałek kapusty drobno poszatkować. Wrzucić do rondla, zamieszać, sekundę poddusić i zalać bulionem warzywnym. Wsypać ulubione przyprawy. Pogotować około 15 minut, aż warzywa zmiękną, ale nie powinny być rozgotowane.
    3. Kaszę jaglaną przełożyć do miski, dodać warzywa i dwa jajka. Świeżą miętę drobno posiekać i dodać do kaszy, dobrze wymieszać. Formować małe owalne kotleciki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto.

Porady

Masę na kotleciki można przygotować wcześniej i trzymać w lodówce. Kotleciki smażyć przed podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Warzywa Kasza jaglana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować