" Jaglane kopytka z chrupiącą skórką "

5 (185 ocen)

  • 15 min

Pyszne jaglane kopytka bez dodatku ziemniaków ... z sosem pieczarkowym.

  • 15 min

Składniki:


  • - kasza jaglana - 20 dag
    - mleko - 1 szklanka
    - jajko - 2 szt.
    - masło - 1 łyżeczka
    - mąka pszenna - 10 dag
    - sól
    - pieprz
Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

" jaglane kopytka z chrupiącą skórką " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną płuczemy i sparzamy wrzątkiem na sicie.
    Odsączamy.
    Przekładamy do garnka.

    Mleko gotujemy.
    Zalewamy kaszę.
    Przykrywamy.

    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 120C ) i prażymy ok. 15 min.
    Jeśli kasza będzie robić się sucha , podlewamy wodą.

    Po wyciągnięciu z piekarnika dodajemy 2 jajka , mąkę i przyprawy.

    Zagniatamy ciasto.

    Formujemy wałki i kroimy na średniej wielkości kopytka.

    Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy kilka minut.

    Osączamy.

    Smażymy na masełku kilka minut do uzyskania złocistej skórki.

    Podajemy z sosem pieczarkowym.


    Smacznego!

Porady

Uwaga! Kaszę po wyciągnięcia z piekarnika można zmielić! Kopytka będą delikatniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować