Jaglane knedle z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną najpierw należy przepłukać aby pozbyć się goryczki. W tym celu wysypujemy ją na gęste sitko i przepłukujemy kilkukrotnie zimną wodą, a następnie wrzątkiem.
2.Następnie zalewamy wrzącą wodą i gotujemy aż kasza pochłonie całą wodę i będzie miękka. Ugotowaną kaszę odstawiamy do przestygnięcia.
3.Do kaszy dodajemy mleko i miksujemy blenderem na jednolitą masę, dodajemy skórkę z pomarańczy, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Gdyby masa była zbyt luźna dodajemy więcej mąki.
4.lepimy knedle, ciasto trochę sie lepi do rąk i dobrze jest oprószyć dłonie mąką.
5.W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy knedle i gotujemy ok 5 min, Podajemy z ulubionymi dodatkami
Komentarze