Dzisiaj przedstawiam Wam swoją propozycję zdrowej, mlecznej kanapki, która przygotowałam na bazie kaszy jaglanej i przełożyłam kremem na bazie jogurtu greckiego i mleka kokosowego.
Jaglane ciasto mleczna kanapka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-ciasto pieczemy około 70-80 minut i odstawiamy do wystygnięcia, a potem przekładamy do lodówki (najlepiej na całą noc)
-góra ciasta będzie lekko zapadnięta, więc odkrajamy ją, aby była równa. Następnie kroimy ciasto tak, aby powstały dwa blaty
krem:
-z puszki wyjmujemy tylko tą twardą masę, dodajemy cukier i miksujemy
-do masy wlewamy jogurt grecki i jeszcze chwile miksujemy na minimalnych obrotach
-żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki ciepłej wody i studzimy. Następnie łączymy z białym kremem, dodajemy olej kokosowy i odstawiamy
-gdy krem będzie już lekko stężały , równomiernie rozprowadzamy go na cieście. Odstawiamy na około 1h i przykrywamy kolejnym blatem
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy i lekko studzimy
-polewamy całe ciasto
-ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na cała noc
Komentarze