Jaglane ciasteczka z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę wsypujemy na patelnie, prazymy przez ok 2 minuty, az zacznie sie wydobywac orzechowy zapach.Kasze zalewamy 1 szklanką wrzatku,zamieszac i odcedzic.
Kasze przełozyc do garnka zalac 0,5 l wrzątku,ustawic jak najmniejszy płomien i przykryc. Gotowac ok 15 minut,nie mieszając kaszy! Po tym czasie wyłączyc gaz i zostawic kaszę do całkowitego wchłonięcia wody.
2.Ostudzoną kaszę jaglaną miksujemy z pozostałymi skladnikami: mąką,proszkiem do pieczenia, olejem, sezamem, lnem,kokosem,miodem na jednolita masę.Pod koniec dodajemy starta skorke z pomaranczy.Ciasto wychodzi dosyc gęste.
3.Forme wykladamy papierem do pieczenia.Z ciasta formujemy kulki, spłaszczamy,posypujemy ziarnami.Pieczemy ok 25-30 minut w 160 stopniach.
Porady
Do ciasta mozna dodac zamiast skorki pomaranczowej wanilię lub cynamon.
Ciasteczka mozna zrobic w wersji z glutenem (dodajac makę pszenna i proszek do pieczenia z glutenem).
Komentarze