JAGLANE BURGERY z serem feta, szpinakiem i orzechami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne burgery z kaszy jaglanej, które okazały się prawdziwym hitem. Podałam je ze szpinakiem i orzechami laskowymi. A w środku samych burgerów ukryłam jeszcze serową niespodziankę. Wspaniale smakują i równie wspaniale wyglądają na talerzu. Prawdziwa uczta dla podniebienia i oczu.

  • 60 min

Składniki:

  • Burgery:
    100g kaszy jaglanej
    200g wody (jedna szklanka)
    100g sera feta
    1/2 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki pieprzu
    2-3 łyżki oleju z orzechów
    + kaszka kukurydziana (do obtoczenia)
    Szpinak:
    150g świeżego szpinaku
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz (do smaku)
    garść orzechów laskowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Jaglane burgery z serem feta, szpinakiem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną wsypać do rondelka i prażyć przez kilka minut, na małym ogniu. W tym czasie w czajniku podgrzać wodę. Gorącą wodą zalać kaszę, dodać sól, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i gotować, co jakiś czas mieszając, przez około 15 minut (aż kasza będzie miękka). W międzyczasie przygotować szpinak: wrzucić do rondelka, podlać wodą, dodać zgnieciony czosnek, sól i pieprz, dusić na małym ogniu przez kilka minut. Orzechy laskowe drobno posiekać. Do ugotowanej kaszy dodać ser feta, doprawić pieprzem, dokładnie wymieszać za pomocą widelca, aż powstanie jednolita i zwarta masa. Na patelni rozgrzać olej. Z masy formować burgery, obtaczać je w kaszce kukurydzianej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe burgery układać na talerzu, udekorować szpinakiem i posypać posiekanymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować