Jaglane brownie

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, dlatego warto wykorzystać ją do różnych dań, w tym do deserów. Intensywnie czekoladowe brownie z kaszy jaglanej to coś dla tych, którzy lubią słodkości i chcą być fit.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1) 100 g kaszy jaglanej
    2) 2 szkl. wody (do gotowania kaszy)
    3) 3-4 łyżki miodu
    4) 50 g daktyli
    5) 3 łyżki oleju
    6) 1/2 szkl. kakao
    7) 1/2 szkl. mleka
    8) 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Polewa
    1) 60 g masła
    2) 2 łyżki miodu
    3) 2 czubate łyżki kakao
    4) 2 łyżki mleka
    Do dekoracji np. płatki kokosowe, migdałowe albo posiekane orzechy

    * szklanka ma pojemność 250 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Brownie Desery

Jaglane brownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną przelewamy kilka razy wodą. W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody, dodajemy daktyle i wsypujemy kaszę. Gotujemy na wolnym ogniu aż kasza wchłonie wodę (ok. 15 minut).
  • 2. Do ugotowanej kaszy dodajemy pozostałe składniki i wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy (u mnie tortownica o śr. 20 cm).
  • 3. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 45 minut.
  • 4. Przygotowujemy polewę: w garnuszku roztapiamy masło, dodajemy miód i mleko i mieszamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao i mieszamy aż masa będzie gładka.
  • 5. Na wystudzone ciasto wylewamy polewę i posypujemy np. płatkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować