Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, dlatego warto wykorzystać ją do różnych dań, w tym do deserów. Intensywnie czekoladowe brownie z kaszy jaglanej to coś dla tych, którzy lubią słodkości i chcą być fit.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
1) 100 g kaszy jaglanej
2) 2 szkl. wody (do gotowania kaszy)
3) 3-4 łyżki miodu
4) 50 g daktyli
5) 3 łyżki oleju
6) 1/2 szkl. kakao
7) 1/2 szkl. mleka
8) 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa
1) 60 g masła
2) 2 łyżki miodu
3) 2 czubate łyżki kakao
4) 2 łyżki mleka
Do dekoracji np. płatki kokosowe, migdałowe albo posiekane orzechy
Jaglane brownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną przelewamy kilka razy wodą. W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody, dodajemy daktyle i wsypujemy kaszę. Gotujemy na wolnym ogniu aż kasza wchłonie wodę (ok. 15 minut).
2.Do ugotowanej kaszy dodajemy pozostałe składniki i wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy (u mnie tortownica o śr. 20 cm).
3.Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 45 minut.
4.Przygotowujemy polewę: w garnuszku roztapiamy masło, dodajemy miód i mleko i mieszamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao i mieszamy aż masa będzie gładka.
5.Na wystudzone ciasto wylewamy polewę i posypujemy np. płatkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami.
Komentarze