Zupa jak pożywna i syta, jedna z tych co zwą daniem jednogarnkowym :) Bardzo polecam, jest wyjątkowo smaczna i każdego gust zadowoli :)
50 min
Dla 6 osób
Składniki:
ok. 400 g karkówki wieprzowej
100 g wędzonki (szynka, polędwica, boczek)
250 g pieczarek
2 średnie marchewki pokrojone w talarki lub kostkę
3 średnie cebule pocięte dowolnie
150 - 200 g kaszy jaglanej (w zależności jakie lubimy zupy bardziej gęste czy mniej)
200 ml. słodkiej śmietany 12%
olej do smażenia
posiekana natka pietruszki do posypania
sól, pieprz mielony, szczypta lubczuku (może być suszony)
ew. dla ostrości pieprz cayenne (ociupinkę)
Zupa pieczarkowa z kaszą jaglaną i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę pokroić na małe kawałki, usmażyć na oleju razem z pokrojoną cebulą i pieczarkami, dodać również pokrojoną wędzonkę.
Przełożyć do garnka, wrzucić marchew, podlać wodą, doprawić do smaku, gotować do miękkości mięsa.
2.Kaszę jaglaną sparzyć, dodać do zupy, uzupełnić wodą do porządanej gęstości, gotować jeszcze 15 minut, na koniec wsypać lubczyk i wlać śmietanę.
Na talerzach posypać posiekaną zieleniną.
Komentarze