Zupa pieczarkowa z kaszą jaglaną i mięsem

5 (1 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób

Zupa jak pożywna i syta, jedna z tych co zwą daniem jednogarnkowym :) Bardzo polecam, jest wyjątkowo smaczna i każdego gust zadowoli :)

  • 50 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • ok. 400 g karkówki wieprzowej
    100 g wędzonki (szynka, polędwica, boczek)
    250 g pieczarek
    2 średnie marchewki pokrojone w talarki lub kostkę
    3 średnie cebule pocięte dowolnie
    150 - 200 g kaszy jaglanej (w zależności jakie lubimy zupy bardziej gęste czy mniej)
    200 ml. słodkiej śmietany 12%
    olej do smażenia
    posiekana natka pietruszki do posypania
    sól, pieprz mielony, szczypta lubczuku (może być suszony)
    ew. dla ostrości pieprz cayenne (ociupinkę)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik Dania jednogarnkowe

Zupa pieczarkowa z kaszą jaglaną i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-13k9fo5 1. Karkówkę pokroić na małe kawałki, usmażyć na oleju razem z pokrojoną cebulą i pieczarkami, dodać również pokrojoną wędzonkę.

    Przełożyć do garnka, wrzucić marchew, podlać wodą, doprawić do smaku, gotować do miękkości mięsa.
  • image-168dqoa 2. Kaszę jaglaną sparzyć, dodać do zupy, uzupełnić wodą do porządanej gęstości, gotować jeszcze 15 minut, na koniec wsypać lubczyk i wlać śmietanę.
    Na talerzach posypać posiekaną zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dieta cukrzycowa Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować