Pyszne ciasto na zimno. Sprawdza się jako deser i na śniadanie.
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
szklanka kaszy jaglanej
szklanka orzechów nerkowców
200 ml mleka kokosowego
esencja waniliowa
puszka pulpy z mango
3 łyżeczki agar agar lub 2 łyżki żelatyny
Żelka
opakowania mango ( mrożone) 300 gram lub świeże
3/4 szklanki wody
3 łyżeczki agar agar ( 2 łyżki żelatyny)
Jagielnik z nerkowcami, z mango i żelką mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy nerkowca przelać wodą, przełożyć do szklanki zalać wodą odstawić na kilka godzin lub całą noc. Kaszę opłukać na sicie, przelać wrzątkiem. Wrzucić do garnka. Wlać 2 szklanki mleka kokosowego . Zamieszać i gotować 20 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Po ugotowaniu dodać orzechy, pulpę mango i zblendować ręcznym blenderem. Wlać esencję waniliową. W niewielkiej ilości wody rozpuścić agar agar lub żelatynę, wlać do masy wymieszać blenderem. Zawartość przelać do tortownicy wyłożonej papierem (dno i rant). Wierzch wygładzić. Wstawić do lodówki.
Żelka mango: mango świeże ( mrożone rozmrozić) umieścić w garnku, dolać rozpuszczoną w owdzie żelatynę lub agar agar zblendować. Żelkę wylać na masę jaglano - orzechową. Wstawić do lodówki ( przy agar agar tężeje niemal natychmiast).
Dekorować ulubionymi owocami ( u mnie płatki kokosowe i truskawki).
Komentarze