Jagielnik z nerkowcami, z mango i żelką mango

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto na zimno. Sprawdza się jako deser i na śniadanie.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • szklanka kaszy jaglanej
    szklanka orzechów nerkowców
    200 ml mleka kokosowego
    esencja waniliowa
    puszka pulpy z mango
    3 łyżeczki agar agar lub 2 łyżki żelatyny

    Żelka
    opakowania mango ( mrożone) 300 gram lub świeże
    3/4 szklanki wody
    3 łyżeczki agar agar ( 2 łyżki żelatyny)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Jagielnik z nerkowcami, z mango i żelką mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jagielnik z nerkowcami i mango oraz żelką mango 1. Orzechy nerkowca przelać wodą, przełożyć do szklanki zalać wodą odstawić na kilka godzin lub całą noc. Kaszę opłukać na sicie, przelać wrzątkiem. Wrzucić do garnka. Wlać 2 szklanki mleka kokosowego . Zamieszać i gotować 20 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Po ugotowaniu dodać orzechy, pulpę mango i zblendować ręcznym blenderem. Wlać esencję waniliową. W niewielkiej ilości wody rozpuścić agar agar lub żelatynę, wlać do masy wymieszać blenderem. Zawartość przelać do tortownicy wyłożonej papierem (dno i rant). Wierzch wygładzić. Wstawić do lodówki.

    Żelka mango: mango świeże ( mrożone rozmrozić) umieścić w garnku, dolać rozpuszczoną w owdzie żelatynę lub agar agar zblendować. Żelkę wylać na masę jaglano - orzechową. Wstawić do lodówki ( przy agar agar tężeje niemal natychmiast).
    Dekorować ulubionymi owocami ( u mnie płatki kokosowe i truskawki).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Mango

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować