Jagielnik czyli ciasto z kaszy jaglanej na zimno

5 (200 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto na zimno w zdrowszej wersji. Przemyciłam tu kaszę jaglaną. Gwarantuję że większość się nie pozna z czego jest ono zrobione i będzie smakowało :) Dobry sposób na przemycenie czegoś zdrowego dla grymaszących dzieci ;)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 woreczek kaszy jaglanej
    szczypta soli
    250 ml mleka
    1 galaretka truskawkowa
    ew. 2 płaskie łyżki cukru

    11 podłużnych biszkoptów

    1/2 szklanki mleka
    250 ml wody
    1 galaretka agrestowa
    truskawki lub inne owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Jagielnik czyli ciasto z kaszy jaglanej na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odsączyć. Przełożyć do garnka, zalać mlekiem, zagotować. Zestawić z palinka, wsypać galaretkę, mieszać do momentu jej rozpuszczenia. W razie potrzeby można lekko dosłodzić 1-2 łyżkami cukru.
  • 2. Na dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć biszkopty, łyżką przełożyć ciepłą masę jaglaną, wyrównać. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
  • 3. Mleko i wodę wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia. Zestawić z palnika, wsypać galaretkę, mieszać do momentu jej rozpuszczenia. Ostudzić do temperatury pokojowej (pilnować by sięnie zsiadła). Wylać na zastudzoną masę jaglaną, wyrównać. Ponownie wstawić do lodówki do schłodzenia i zastygnięcia.

Porady

Zamiast mleka krowiego można dodać "mleko roślinne". Ja zrobiłam z napojem ryżowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Kasza jaglana Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować