Jagielnik czekoladowy z truskawkami

4.5 (167 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Świeże truskawki w galaretce na kremie czekoladowym to smaczne i szybkie ciasto, które nie wymaga pieczenia. Głównym składnikiem kremu jest kasza jaglana i przypomina czekoladowy budyń. Polecam!

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok 100 g herbatników maślanych
    2 galaretki truskawkowe
    3 szklanki wrzącej wody
    1/2 kg świeżych truskawek

    KREM CZEKOLADOWY Z KASZY JAGLANEJ:

    1 szklanka kaszy jaglanej
    1 1/2 szklanki mleka
    2 szklanki wody do gotowania kaszy
    1/3 szklanki cukru
    200 g czekolady gorzkiej 70%
    50 g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Jagielnik czekoladowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną wypłukać parę razy w zimnej wodzie i przed gotowaniem sparzyć na sitku wrzątkiem. W ten sposób pozbędziemy się goryczki. Kaszę gotować w lekko osolonej wodzie przez około 15 min na minimalnym ogniu, aż będzie miękka i bardzo gęsta. Wlać mleko i zmiksować blenderem na gładką masę. Postawić ponownie na ogień. Podgrzewając dodać cukier i masło. Do gorącej kaszy wrzucić połamaną czekoladę i mieszać, aż się całkowicie rozpuści.
  • 2. Na dnie kwadratowej formy ułożyć warstwę herbatników i wyłożyć gęsty krem czekoladowy. Wyrównać i odstawić do przestudzenia. Na wierzchu ułożyć świeże i oczyszczone truskawki. Galaretki rozprowadzić w wodzie i zimną wylać na truskawki. Odstawić do stężenia. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego :)

Porady

Kasza po zmiksowaniu z mlekiem powinna być gęsta jak budyń, a czekolady z dużą zawartością masy kakaowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować