Jadalne muchomory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto : Składniki na ciasto zagnieść na jednolite ciasto i wstawić do lodówki na 2 godz.
Krem: Ze składników ugotować budyń a po ostudzeniu zmiksować z kostką masła
Polewa : W kąpieli wodnej rozpuścić czekolady w śmietanie.Po rozpuszczeniu troszkę odlać na białe kropki a do pozostałej wsypać barwnik i dobrze wymieszać.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość ok.1 cm. Foremkami do babek wykrawamy 32 kółka które nakładamy na foremki i pieczemy. Z pozostałego ciasta wykrawamy następne 32 kółka(ja wycinałam literatką) a w kólkach małe otwory( np. korkiem do wina) w które wkładamy później korzonki. Korzonki formujemy z pozostałego ciasta i obtaczamy w maku.
Po upieczeniu kapelusze maczamy w czerwonej polewie i odstawiamy do zastygnięcia, później dekorujemy białymi kropkami.Tak przygotowane kapelusze napełniamy kremem i składamy pozostałe części aby powstał grzybek.
Komentarze