Jadalne muchomory

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Mój mąż i dzieci pochłaniają je w jeden dzień-są przepyszne !

  • 4 godz.

Składniki:

  • Ciasto ; 0,5 kg mąki pszennej, 2 szkl.kwaśnej śmietany,1 kostka margaryny
    krem: 0,5 l mleka , 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej,cukier waniliowy lub kilka kropel jakiegoś aromatu(ja dodałam pomarańczowego), 0,5 szkl cukru, 1 kostka masła
    polewa: 2 tabliczki białej czekolady, 50 ml. śmietany 36%, odrobinę czerwonego barwnika
    korzonki : 2 łyżki maku, 1 białko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jadalne muchomory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Upieczone wszystkie części. 1. Ciasto : Składniki na ciasto zagnieść na jednolite ciasto i wstawić do lodówki na 2 godz.
    Krem: Ze składników ugotować budyń a po ostudzeniu zmiksować z kostką masła
    Polewa : W kąpieli wodnej rozpuścić czekolady w śmietanie.Po rozpuszczeniu troszkę odlać na białe kropki a do pozostałej wsypać barwnik i dobrze wymieszać.

    Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość ok.1 cm. Foremkami do babek wykrawamy 32 kółka które nakładamy na foremki i pieczemy. Z pozostałego ciasta wykrawamy następne 32 kółka(ja wycinałam literatką) a w kólkach małe otwory( np. korkiem do wina) w które wkładamy później korzonki. Korzonki formujemy z pozostałego ciasta i obtaczamy w maku.

    Po upieczeniu kapelusze maczamy w czerwonej polewie i odstawiamy do zastygnięcia, później dekorujemy białymi kropkami.Tak przygotowane kapelusze napełniamy kremem i składamy pozostałe części aby powstał grzybek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować