Jabłuszkownik z rabarbarem i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pieczenie ciast to mój sposób na oderwanie się od codziennych
obowiązków. Tworzenie nowych słodkich wypieków to wspaniała zabawa.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki ciasta:
    Pół kilograma mąki pszennej
    5 żółtek
    Kostka masła lub margaryny
    Szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Pół szklanki bułki tartej
    Składniki nadzienia:
    Około 80 dag łodyg rabarbaru
    2-3 jabłka
    Szklanka rodzynek
    Pół szklanki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Jabłuszkownik z rabarbarem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto: wszystkie składniki połącz ze sobą i zagnieć ciasto.
    Podziel na 2 części. Jedną wyłóż na dno blaszki o wymiarach 24 na 36
    cm. Drugą odłóż na chwilę.
    2. Przygotuj nadzienie: jabłka obierz i pokrój. Rabarbar obierz, pokrój
    kostkę, dodaj jabłka i zasyp całość cukrem. Kiedy puści sok wsyp
    do niego rodzynki oraz kawałki jabłek .
    3. Na ciasto wysyp bułkę tartą, wyłóż nadzienie i przykryj wierzch
    drugim ciastem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i
    piecz około 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować