Jabłuszka pod pierzynką

4.5 (191 ocen)

Placek można przygotować również z brzoskwiniami , rabarbarem czy gruszką.

Składniki:

  • Składniki :
    120g masła,
    120g cukru pudru ,
    250g mąki,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    2 żółtka,
    4 jabłka,
    opakowanie cukru waniliowego,
    3 białka,
    2 łyżki cukru pudru.
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Jabłuszka pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jabłuszka pod pierzynka 1.

    Przygotowanie : Zimne masło pokroić w kostkę, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem (120g) . Wyrobić kruszonkę. Dodać żółtka i dokładnie połączyć składniki. Okrągłą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić ciasto. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i ułożyć na cieście. Całość posypać cukrem waniliowym i wstawić do nagrzanego piekarnika na 25 minut w temperaturze 180 stopni. Białka ubić na sztywno, na koniec dodać cukier puder ( 2 łyżki) i ponownie zmiksować. Wysunąć podpieczone ciasto z piekarnika i rozłożyć pianę na wierzch ciasta. Ponownie wsunąć ciasto do piekarnika i piec przez 10-15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować