Jabłkowy z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę i dokładnie posiekać z margaryną ( bardzo ważne aby siekać a nie zagnieść). Do miski wbić żółtka, dodać cukier, cukier waniliowy i śmietanę, wszystko dokładnie rozmieszać mikserem i wlać w mąkę. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części.
2.Z mleka odlać szklankę i rozpuścić w niej budynie z cukrem, resztę zagotować. Kiedy mleko zacznie kipieć wlać budynie i mieszać aż całość zgęstnieje.
3.Do blachy wyłożyć jedną część ciasta. Następnie ułożyć jabłka pokrojone w ósemki i obtoczone w kaszy mannie. Wylac gorący budyń i przykryć drugą częścią ciasta. Wierzch ponakłuwać widelcem. Piec w temp. rzez 200-220 C przez 20-30 min.
Komentarze