Jabłkowy z bezą cynamonową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszna ucierana szarlotka z dodatkiem bezy cynamonowej.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto
    - 2 szk. mąki pszennej,
    - 1 szk. cukru,
    - 4 jajka,
    - 1 kostki margaryny,
    - 2 łyżeczka proszku do pieczenia,
    - 1 cukier waniliowy

    Beza cynamonowa
    - 4 białka,
    - 1 szklanki cukru,
    - 4 łyżeczki cynamonu

    - 1 kg jabłek

Jabłkowy z bezą cynamonową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie ciasta 1. Ubijamy białka z cukrem, cukrem waniliowym, dodajemy żółtka, stopniowo dosypujemy mąkę z proszkiem, na koniec wlać roztopioną margarynę.
    Ciasto wylewamy do blaszki.
  • Rozkładanie jabłek 2. Jabłka obieramy kroimy na plasterki, układamy na cieście.
  • Przygotowanie piany
3. Białka ubijamy z cukrem i cynamonem. Wykładamy na jabłka - pieczemy 40-50 minut w temperaturze 170.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy