Jabłkowy suflecik z cytrynową nutką

0 (0 ocen)

Moją wielką przygodę w kuchni zaczęłam gdy poznałam mojego męża. Dziś jestem "panią domu" i kuchnia - to moje królestwo. Gotowanie i pieczenie to nie tylko obowiązek, ale także wielka przyjemność i relaks.

Składniki:

  • 500 g jabłek
    20 g masła
    3 jajka
    100 g domowego cukru waniliowego
    60 g bułki tartej
    starta skórka z 1 cytryny
    sok z 1/2 cytryny

Jabłkowy suflecik z cytrynową nutką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy , osuszamy i pieczemy w 180 stopniach w piekarniku do miękkości
  • 2. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka dalej ucierając.
    Białka ubić na sztywną pianę.
    Jabłka przetrzeć przez sito
  • 3. Do utartej masy dodać jabłka, pianę z białek, bułkę tartą, sok i skórkę z cytryny i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
  • 4. Foremki wysmarować masłem i przełożyć do nich masę.
    Piec w 180 stopniach do suchego patyczka.
    Przed podanie polać sokiem wiśniowym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy