Jabłkowy słoik z kruszonką

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybkie i aromatyczne jabłka w słoiku pod kruchą pierzynką

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • KRUSZONKA:
    - masło: 50 gramów
    - MAKA PEŁNOZIARNISTA PSZENNA: 5 łyżek
    - cukier brązkowy: 2 łyżki
    - cukier waniliowy: 1 łyżka
    - cynaomon mielony: 1 łyżka
    - mielony imbir: 0.5 łyżki
    - przyprawa do szarlotki: 1 łyżka
    MASA JABłKOWA:
    - jabłka: 4 sztuki
    - suszona żurawina/ rodzynki: 0.33 łyżki
    - płatki migdałowe i całe migdały: 0.33 opakowania
    - gorzka czekolada starta: 3 łyżki
    - miód: 1 łyżka
    - masło: 1 łyżka
    - cynamon mielony: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłkowy słoik z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łączymy składniki do kruszonki i wyrabiamy ciasto. Powinna wyjść krusząca się kulka.
    Obieramy jabłka, wycinamy gniazdka i ścieramy na tarce o grubych oczkach (jeśli nie macie tarki lub nie lubicie tak startych jabłek kroimy je na małą kosteczkę). W dużym garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy jabłka. Dodajemy miód, cynamon, żurawinę i migdały (zostawiając trochę do dekoracji wierzchu). Całość dusimy ok.10min. Jabłka przekładamy do żaroodpornego garnka (najfajniej wygląda w przezroczystym). Wierzch posypujemy startą czekoladą, kruszonką i płatkami migdałowymi (żurawinę dodajemy na sam koniec, gdyż lubi się przypalać). Pieczemy w 180C ok.20min (w zależności kiedy kruszonka będzie już podpieczona).
    Najlepiej jeść od razu po wyjęciu z pieca. Jabłka są wtedy gorące i świetnie się komponują np. z lodami lub jogurtem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Walentynki Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować