Jabłkowy kisiel z bakaliami

0 (0 ocen)

  • 15 min

To lekki, niskokaloryczny i smaczny deser z jabłek. Możemy go wykonać o każdej porze roku i zawsze smakuje równie dobrze.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki:
    • 1,5 szklanki soku jabłkowego,
    • 0,5 szklanki wody,
    • 1 łyżka cukru,
    • 1 płaska łyżka maki ziemniaczanej,
    • 1/3 szklanki rodzynek,
    • 6 suszonych moreli,
    • 2 łyżeczki słodkiej śmietanki

Jabłkowy kisiel z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Morele tniemy w paseczki, a następnie gotujemy chwilkę w połowie wody by zmiękły. Dalej dokładamy 1 szklankę soku, rodzynki, cukier i zagotowujemy. W połowie szklanki soku rozrabiamy mąkę i zagęszczamy nasz kisiel. Chwilkę gotujemy by mąka straciła smak surowizny. Gorący kisiel rozlewamy do miseczek, lekko studzimy. Przed podaniem polewamy śmietanką.

Porady

Najlepiej na deser nadają się odmiany soczystych jabłek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy