Jabłkowo, śliwkowo, brzoskwiniowa rozkosz

0 (0 ocen)

elegancki deser bez pieczenia

Składniki:

  • 200 g herbatników Petiitki
    70 g margaryny Kasia
    100 g mlecznej czekolady
    5 średnich jabłek
    2 brzoskwinie
    2 śliwki okrągłe
    100 ml wody
    1 galaretka cytrynowa
    1 łyżka cukru ( jeśli jabłka są kwaśne )
    200 ml śmietany 30 %
    1 śmietan fix
    1 cukier waniliowy
    złote i srebrne perełki cukrowe

Jabłkowo, śliwkowo, brzoskwiniowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki rozdrobnić.
    Kasię roztopić.
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Do herbatników wlać margarynę i czekoladę.
    Wszystko wymieszać, wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm, wyrównać powierzchnie i wstawić do lodówki aby masa zastygła.
  • 2. Jabłka i 2 brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pestki, pokroić w kostkę.
    Wrzucić owoce na patelnię, wlać wodę i dusić około 5-7 minut.
    Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać.
    Schłodzoną i tężejącą masę owocową wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
    Gdy galaretka się zetnie ubić śmietanę z cukrem waniliowym i śmietan fixem.
    Śmietankę wyłożyć na galaretkę, zrobić widelcem wzorki.
    Śliwki pokroić w plasterki i obłożyć nimi dookoła brzeg ciasta.
    Na środku posypać perełkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy