Jabłkowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto jabłkowe:
Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem pudrem. Masło posiekać z mąką, dodać jajka, szczypte soli, drożdże z cukrem. Zarobić ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na blaszkę, rozprowadzić starte na grubych oczkach jabłka, posypać cynamonem, bułką tartą. Przykryć drugą częścią ciasta. Upiec.
2.Biszkopt orzechowy:
Ubić pianę z białek, dodać cukier i żółtka. Dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechy, bułkę tartą. Lekko wymieszać. Piec w temp. 180 około 30 min.
3.Masa:
Z mleka,cukru i budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać wystudzony budyń
4.Polewa:
Składniki włożyć do małego garnka. Dokładnie wymieszać. Całość zagotować.
5.Przełożenie: ciasto jabłkowe - masa - biszkopt orzechowy - polewa.
Komentarze