Jabłkowo-orzechowy

4.5 (144 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam piec ciasta, a to szczególnie przypadło do gustu gościom podczas spotkań rodzinnych.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto jabłkowe:
    • 1 kg szarych renet
    • 2 jajka
    • 1/2 kostki masła
    • 2 szkl. mąki
    • 1/2 szkl. cukru
    • 4 dag drożdży
    • 1-2 łyżki bułki tartej
    • szczypta soli
    Biszkopt orzechowy:
    • 6 jajek
    • 6 łyżek zmielonych orzechów
    • 4 łyżki bułki tartej
    • 6 łyżek cukru
    • 2 łyżki mąki
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa:
    • 1/2 litra mleka
    • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    • 1 kostka masła
    • cukier do smaku
    Polewa:
    • 1/2 kostki margaryny
    • 1/2 szkl. cukru
    • 2 łyżki wody
    • 2 łyżki kakao

Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Jabłkowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto jabłkowe:
    Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem pudrem. Masło posiekać z mąką, dodać jajka, szczypte soli, drożdże z cukrem. Zarobić ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na blaszkę, rozprowadzić starte na grubych oczkach jabłka, posypać cynamonem, bułką tartą. Przykryć drugą częścią ciasta. Upiec.
  • 2. Biszkopt orzechowy:
    Ubić pianę z białek, dodać cukier i żółtka. Dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechy, bułkę tartą. Lekko wymieszać. Piec w temp. 180 około 30 min.
  • 3. Masa:
    Z mleka,cukru i budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać wystudzony budyń
  • 4. Polewa:
    Składniki włożyć do małego garnka. Dokładnie wymieszać. Całość zagotować.
  • 5. Przełożenie: ciasto jabłkowe - masa - biszkopt orzechowy - polewa.


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować