Jabłkowiec z orzeszkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

fajne ciacho dla miłośników orzechów włoskich... Do przygotowania zainspirowała mnie lucyna19 i jej "wspomnienie jesieni" :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Na dużą prostokątną blachę 25x30cm
    BLATY:
    * 500 g mąki pszennej
    * 250 g margaryny
    * 2 jajka
    * 4 łyżki cukru pudru
    * 2 łyżki śmietany
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA:
    - około 1,5 l jabłek smażonych
    - 2 galaretki pomarańczowe
    - 3 łyżeczki żelatyny
    - odrobina wody do rozpuszczenia

    WIERZCH:
    - pół kostki margaryny
    - 2 szklanki orzechów
    - łyżka cukru
    - duże jabłko utarte na tarce o dużych oczkach

Jabłkowiec z orzeszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WIERZCH: W garnku rozpuścić margarynę, dodać do niej utarte jabłko. Chwilę zasmażyć i dodać orzechy. Na koniec dodać cukier.
  • 2. CIASTO: Składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 3 części. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie każdą część rozwałkować, umieścić w blaszce i piec przez około 15 minut w 180 stopniach. (na ostatni blat przed pieczeniem wyłożyć masę orzechową, przygnieść ją delikatnie ręką i piec przez 20 minut)
  • 3. MASA: W wodzie rozpuścić żelatynę i galaretki i dodać je do masy jabłkowej. Całość wymieszać i przełożyć nią gotowe blaty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy