Jabłkowe rożki

3 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Rożki są z serii szybkich i pysznych. Są kruchutkie i błyskawicznie znikają.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
    3 jabłka
    2 łyżki cukru
    1 żółtko
    Cukier waniliowy
    Cynamon
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta francuskie

Jabłkowe rożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie wyjąc z lodówki i poczekać aż zmięknie aby się nie łamało. Pokroić na 6 kwadratów.
    Jabłka obrać i pokroić w kostkę . Poddusić kilka minut w rondelku. Dodać cukier waniliowy i cynamon do smaku. Gdy nadzienie przestygnie nakładamy po łyżce na środek ciasta. Jedną połówkę kwadratu lekko nacinamy aby para miała ujście podczas pieczenia. Boki ciasta moczymy wodą i sklejamy rożek .
    Gotowe rożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy żółtkiem z odrobiną wody. Posypujemy lekko cukrem. Rożki pieczemy w temp.200 stopni aż się ładnie zrumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować