Jabłkowe róże

0 (0 ocen)

Drobna przekąska z jabłuszka :)

Składniki:

  • - 1 duże jabłko
    - 1 opakowanie ciasta francuskiego
    - 2 łyżki cukru + garść
    - łyżeczka cynamonu
    - pół łyżeczki suszonego imbiru
    - woda ( tyle, żeby przykryć jabłka)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Przekąski

Jabłkowe róże - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłko kroimy w ćwiartki, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Mają wyjść półkola.. Wkładamy do garnka zalewamy je wodą - ma być jej tylko tyle, żeby przykryć jabłka. Wsypujemy na wierzch 2 łyżki cukru, imbir i cynamon. Gotujemy do momentu aż jabłka odrobinę zmiękną i wchłoną aromat przypraw. Wylewamy wodę i chwilę studzimy. Rozkładamy ciasto francuskie. Mniejszy bok tniemy wzdłuż na 2-3 cm paski. Bierzemy jeden i układamy prostopadle do siebie, czyli tak, jakbyśmy chcieli zawiązać na nim kokardkę. Na pasku układamy plasterki jabłka, jeden obok drugiego na całej szerokości , tak aby 1/4 plasterka wystawała nad pasek. Teraz wystarczy zwinąć ciasto z jabłkami w rulonik i odstawić na blachę. Teraz bierzemy resztę pasków i postępujemy analogicznie do pierwszego. Na zakończenie bierzemy garść cukru i posypujemy nimi róże. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C na 10-15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować