1.Jabłko kroimy w ćwiartki, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Mają wyjść półkola.. Wkładamy do garnka zalewamy je wodą - ma być jej tylko tyle, żeby przykryć jabłka. Wsypujemy na wierzch 2 łyżki cukru, imbir i cynamon. Gotujemy do momentu aż jabłka odrobinę zmiękną i wchłoną aromat przypraw. Wylewamy wodę i chwilę studzimy. Rozkładamy ciasto francuskie. Mniejszy bok tniemy wzdłuż na 2-3 cm paski. Bierzemy jeden i układamy prostopadle do siebie, czyli tak, jakbyśmy chcieli zawiązać na nim kokardkę. Na pasku układamy plasterki jabłka, jeden obok drugiego na całej szerokości , tak aby 1/4 plasterka wystawała nad pasek. Teraz wystarczy zwinąć ciasto z jabłkami w rulonik i odstawić na blachę. Teraz bierzemy resztę pasków i postępujemy analogicznie do pierwszego. Na zakończenie bierzemy garść cukru i posypujemy nimi róże. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C na 10-15 min.
Komentarze