• 45 min

Kruche ciasteczka z jabłkami, które smakują jak szarlotka. Rozpływają się w ustach, a na przygotowanie ich potrzebujesz tylko chwili.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    * 300g mąki
    * 100g masła
    * 100g cukru pudru
    * 1 łyżka cukru waniliowego
    * 1 łyżka kwaśnej śmietany
    * 1 jajko
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    * szczypta soli
    * szczypta cynamonu

    Dodatkowo:
    *2 jabłka
    * 1 jajko do posmarowania ciasta
    * cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Jabłkowe podusie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z podanych składników zagnieść ciasto.
    2. Włożyć je na pół godziny do lodówki.
    3. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, pokroić na cienkie plasterki.
    4. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wyciąć kółka. Na środku każdego położyć plasterki jabłka. Mocno skleić brzegi i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    5. Ciastka posmarować rozbełtanym jajkiem.
    6. Piec ok. 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
    7. Gotowe ciasteczka posypać cukrem pudrem.

    SMACZNEGO!

Porady

Przed sklejeniem ciastek jabłka możemy posypać cynamonem. Będą one wtedy bardziej aromatyczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować