Jabłkowe ciasto z orzechową bezą

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto z chrupiącą orzechową bezą.

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag margaryny
    3 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Nadzienie jabłkowe:
    1 kg jabłek
    3 łyżki cukru
    3 łyżki grubo mielonych orzechów
    1 łyżeczka cynamonu
    Beza:
    5 białek
    1/2 szklanki cukru
    5 dag zmielonych orzechów
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Dodatkowo:
    3 łyżki kwaśnych powideł
    cukier puder do posypania

Jabłkowe ciasto z orzechową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto, następnie je schłodzić.
  • jabłkowe ciasto z orzechową bezą 2. Zimne ciasto podzielić na połowę i jedną część wyłożyć na dnie wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy do pieczenia, ciasto posmarować powidłami.
    Jabłka obrać i pokroić w plasterki, wymieszać je z cukrem, cynamonem i orzechami, następnie wyłożyć je na ciasto.
  • jabłkowe ciasto z orzechową bezą 3. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać do dobrze ubitej piany dodać mąkę i orzechy, wymieszać i rozsmarować na jabłkach.
    Na wierzchu ciasta po bezie posypać porwanymi kawałeczkami z reszt ciasta.
  • 4. Piec około godziny w temp 170st. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i wystudzić.

Komentarze

Podobne przepisy