Jabłkowe ciasto z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Miksujemy do rozpuszczenia się cukru. Wyłączamy mikser i dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy ciasto na blachę 25x35cm i pieczemy około 25 min. w temp. 180C. W czasie gdy biszkopt się piecze robimy ciasto na identyczny drugi biszkopt.
Jabłka obieramy i ścieramy na drobnych oczkach, wkładamy do garnka, dosypujemy cukier do smaku i smażymy aż zmiękną. Do gorącej masy wsypujemy galaretki, mieszamy. Pozostawiamy aby lekko przestygły.
Jeden biszkopt wkładamy do blachy w której się piekł, na niego wylewamy jabłka które przykrywamy drugim biszkoptem. Ciasto wstawiamy do lodówki aby zastygło. Kiedy jabłka już się zastygły robimy masę śmietanową.
Do miski wlewamy śmietanę , dodajemy cukier i miksujemy aż zrobi się sztywna. Żelatynę należy rozpuścić we wrzącej wodzie, dokładnie mieszać aby nie było grudek. Kiedy przestygnie małym strumieniem wlewać do śmietany, ciągle ubijając. Ale tylko chwile do momentu aż się składniki połączą.
śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta. Rozsmarować a widelcem zrobić dekoracyjne paski. Włożyć do lodówki do stężenia. Na końcu tuż przed podaniem posypać po wierzchu kakao.
Komentarze