Jabłkowe ciasto kukurydziane (wegańskie)

0 (0 ocen)

Ciasto wykombinowane, gdy w kuchni pustki :)Pomimo braku wszystkiego okazało się, że można wyczarować coś dobrego.Zwłaszcza mojemu synkowi posmakowało, który z miejsca zjadł 3 kawałki :)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
    1 płaska łyżka sodki
    szczypta soli
    3 łyżki ksylitolu
    50g oleju rzepakowego
    600g musu z jabłek (najlepiej niedosładzanego, słodkiego od samych owoców)

Jabłkowe ciasto kukurydziane (wegańskie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sypkie składniki wymieszaj w misce. Dodaj olej i 500g musu. Zmiksuj.
    Na dnie blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia - jeśli to zwykła blaszka, przy silikonowej można to pominąć) rozsmaruj resztę musu. Wyłóż na to ciasto.
    Piecz w nagrzanym do 200st.C piekarniku ok. 40 minut. Zostaw do wystudzenia, przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Porady

To ciasto jest ciastem odwracanym, wiec przed wyłożeniem należy obkręcić blaszkę do góry dnem i wyłożyć je na talerz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy