Jabłkowe ciastka w kratkę

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszne ciastka jabłkowe idealne na przekąskę w ciągu dnia lub na drugie śniadanie dla dzieci.

  • 45 min

Składniki:

  • 450 g mąki (plus ewentualnie mąka do podsypania)
    250 g margaryny
    3/4 szklanki cukru pudru (można dać więcej)
    1 duże jajko (lub 2 małe)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka śmietany (opcjonalnie)
    1 łyżeczka cynamonu
    1 jajko + 1 łyżka mleka (do posmarowania wierzchu)
    12 małych jabłek

Jabłkowe ciastka w kratkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać pokrojoną w kostkę schłodzoną margarynę. Posiekać. Dodać jajko i zagnieść elastyczne ciasto.
  • 2. Pozostałą część ciasta rozwałkować i za pomocą wałka do kratkowania zrobić nacięcia. Ciasto rozciągnąć i nałożyć na ciasto z jabłkami. Za pomocą szklanki wykrawać okrągłe ciasta z jabłkiem w środku. Skleić brzegi. Ciastka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować wierzch rozkłóconym jajkiem z dodatkiem mleka. Ciastka wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20-25 minut do zarumienienia się wierzchu.
  • 3. Odkroić 1/3 ciasta, a resztę rozwałkować na prostokąt. Oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka (można obrać ze skórki), pokroić na ćwiartki lub połówki i poukładać na cieście w kilku centymetrowych odstępach. Posypać cynamonem.

Porady

Jabłka można zastąpić gruszkami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy