Jabłkowe babeczki z żurawiną i cynamonem

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Łatwe w przygotowaniu i smaczne.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 500 g mąki
    700 g kwaśnych jabłek
    2 szt. jajka
    1 torebka proszku do pieczenia
    1 torebka cukru waniliowego
    1 szklanka mleka
    50 g cukru
    6 łyżek oleju
    1 łyżeczka cynamonu
    80 g suszonej żurawiny
    sok z jednej cytryny
    odrobina tłuszczu i tartej bułki do foremek
    cukier puder do posypania

Jabłkowe babeczki z żurawiną i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki. Usunąć środki z pestkami, miąższ pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny.
  • 2. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Wlać mleko i olej, wbić jajka, wyrobić wszystkie składniki na jednolitą masę. Do ciasta dodać pokrojone jabłka i żurawinę.
  • 3. Foremki do babeczek natłuścić, wysypać tartą bułką, napełnić ciastem. Piec 30 min. w temp. 200 C. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy