500 g mąki
700 g kwaśnych jabłek
2 szt. jajka
1 torebka proszku do pieczenia
1 torebka cukru waniliowego
1 szklanka mleka
50 g cukru
6 łyżek oleju
1 łyżeczka cynamonu
80 g suszonej żurawiny
sok z jednej cytryny
odrobina tłuszczu i tartej bułki do foremek
cukier puder do posypania
Jabłkowe babeczki z żurawiną i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki. Usunąć środki z pestkami, miąższ pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny.
2.Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Wlać mleko i olej, wbić jajka, wyrobić wszystkie składniki na jednolitą masę. Do ciasta dodać pokrojone jabłka i żurawinę.
3.Foremki do babeczek natłuścić, wysypać tartą bułką, napełnić ciastem. Piec 30 min. w temp. 200 C. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.
Komentarze