Przysmak norweski

0 (0 ocen)

  • 20 min

Jest to deser który jadłam podczas pobytu w Norwegii. Idealny, nie za słodki, owocowy deser. To tak jakby szarlotka na zimno. Kto tylko spróbuje od razu uwielbia ten smak.

  • 20 min

Składniki:

  • 1,5 kg jabłek
    4 łyżki cukru
    1 łyżka cynamonu

    2 szklanki pokruszonych herbatników
    2 łyżki masła

    500 ml śmietany kremówki 30%
    1 łyżka cukru pudru

Przysmak norweski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrac i zetrzec na tarce o grubych oczkach, podlac odrobina wody i dusic na małym ogniu 15 minut, pod koniec dodac cukier i cynamon. Zdjąc z ognia i wystudzic.
  • 2. Na patelni rozgrzac masło, dodac pokruszone herbatniki i smażyc na małym ogniu aż sie przyrumienia. Wystudzic.
  • 3. Śmietane kremówke ubijac przez 5 minut na najwyższych obrotach, pod koniec dodac cukier puder.
  • 4. W dużej misce lub w pojedynczych pucharkach (jak kto woli) nakładac najpierw troche jabłek, na nie wyłożyc pokruszone herbatniki a je przykryc smietankową chmurka i znów jablka-herbatniki- śmietanka,itd. wierch można posypac startą czekolada. Odsatwic na około 1-2 godziny do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy