Jest to deser który jadłam podczas pobytu w Norwegii. Idealny, nie za słodki, owocowy deser. To tak jakby szarlotka na zimno. Kto tylko spróbuje od razu uwielbia ten smak.
Przysmak norweski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrac i zetrzec na tarce o grubych oczkach, podlac odrobina wody i dusic na małym ogniu 15 minut, pod koniec dodac cukier i cynamon. Zdjąc z ognia i wystudzic.
2.Na patelni rozgrzac masło, dodac pokruszone herbatniki i smażyc na małym ogniu aż sie przyrumienia. Wystudzic.
3.Śmietane kremówke ubijac przez 5 minut na najwyższych obrotach, pod koniec dodac cukier puder.
4.W dużej misce lub w pojedynczych pucharkach (jak kto woli) nakładac najpierw troche jabłek, na nie wyłożyc pokruszone herbatniki a je przykryc smietankową chmurka i znów jablka-herbatniki- śmietanka,itd. wierch można posypac startą czekolada. Odsatwic na około 1-2 godziny do lodówki.
Komentarze