Gotowane jabłko z galaretką w kremie czekoladowo-orzechowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealne propozycja na deser.Jabłko w takiej wersji i z takimi dodatkami smakuje rewelacyjnie.

  • 60 min

Składniki:

  • -3 jabłka

    -160 ml wytrawnego białego wina

    -około 400 ml wody

    -8 dag cukru

    -pół opakowania galaretki najlepiej cytrynowej lub brzoskwiniowej



    Krem czekoladowo-orzechowy

    -150 ml mleka

    -1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu

    -8 dag mlecznej czekolady

    -2 łyżeczki żelatyny

    -70 ml śmietanki kremówki

    -4 dag cukru pudru

    -około 15 sztuk włoskich orzechów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Gotowane jabłko z galaretką w kremie czekoladowo-orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-073elun 1. .Wino połączyć z wodą i cukrem,zagotować, włożyć umyte,obrane (całe) i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka,gotować około 10 minut na małym ogniu-uważając by nie rozgotować.Jabłka mają być miękkie ,ale nie rozgotowane..Pozostawić w syropie do wystudzenia.Następnie wyjąć ,osączyć,napełnić tężejącą galaretką przygotowaną według przepisu.Pozostawić do stężenia.
  • 2. Mleko zagotować z cukrem waniliowym,dodać czekoladę,rozpuścić,wymieszać z namoczoną i rozpuszczoną żelatyną.Gdy masa zacznie lekko gęstnieć,połączyć z ubitą śmietaną z cukrem oraz z drobno posiekanymi orzechami.
  • 3. Jabłka ułożyć w pucharkach,zaleć kremem ,schłodzić a przed podaniem udekorować
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.33 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pulpety gotowane w bulionie

To może cię zainteresować