Gotowane jabłko z galaretką w kremie czekoladowo-orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1..Wino połączyć z wodą i cukrem,zagotować, włożyć umyte,obrane (całe) i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka,gotować około 10 minut na małym ogniu-uważając by nie rozgotować.Jabłka mają być miękkie ,ale nie rozgotowane..Pozostawić w syropie do wystudzenia.Następnie wyjąć ,osączyć,napełnić tężejącą galaretką przygotowaną według przepisu.Pozostawić do stężenia.
2.Mleko zagotować z cukrem waniliowym,dodać czekoladę,rozpuścić,wymieszać z namoczoną i rozpuszczoną żelatyną.Gdy masa zacznie lekko gęstnieć,połączyć z ubitą śmietaną z cukrem oraz z drobno posiekanymi orzechami.
3.Jabłka ułożyć w pucharkach,zaleć kremem ,schłodzić a przed podaniem udekorować
Komentarze