Jabłko w budyniu na drożdżowym spodzie

  • wyświetlono: 265 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Sprawdzony przepis na słodką przekąskę dla ceniących sobie tradycyjne smaki "jak u babci", puszyste drożdżowe ciasto z odrobiną kakao, z jabłkiem oprószonym cynamonem i delikatnym budyniem.

  • 90min

Składniki

Ciasto:
50 g drożdży
ok. 1 szklanka mleka
500 g mąki
150 g cukru
5 żółtek
ok. 80 g masła
szczypta soli
łyżka lub dwie kakao

Masa:
1 l mleka
3 budynie (śmietankowe lub waniliowe)
3/4 szklanki cukru (lub wg gustu)
1kg jabłek
łyżka cynamonu

dodatkowo:
jajko do posmarowania wierzchu ciasta
cukier puder/lukier

Sposób przygotowania przepisu:

Jabłko w budyniu na drożdżowym spodzie

  • 1. Ciasto drożdżowe:

    Pół szklanki mleka podgrzać. Drożdże, 2 łyżki cukru i łyżkę mąki dokładnie rozmieszać w letnim mleku - przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Masło stopić. Pozostały cukier połączyć z żółtkami. Mąkę połączyć z kakao, dodać sól a następnie roztrzepane żółtka z cukrem, wyrośnięty rozczyn i ok. pół szklanki pozostałego mleka. Wyrobić ciasto, pod koniec dodać przestudzone masło. Wyrabiać do momentu aż będzie odchodziło od ręki. Gotowe ciasto podsypać delikatnie mąką i pozostawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu aż do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu podzielić ciasto na dwie części. Jedną część (trochę większą) rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki, a drugą rozwałkować i pokroić wzdłuż na cienkie paski, z których powstanie krateczka na wierzchu.
  • 2. Na mleku (1l) zagotować budyń i posłodzić wg uznania.
  • 3. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i oprószyć cynamonem.
  • 4. Na rozwałkowanym cieście, którym wyłożymy blaszkę, ułożyć jabłka. Następnie całość zalać ciepłym jeszcze budyniem i ułożyć na wierzchu krateczkę z pozostałych pasków ciasta drożdżowego. Wierzch posmarować roztrzepanym jajem (lub pozostałym niewykorzystanym białkiem). Piec ok. godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
    Smacznego!

Porady

Podczas wyrabiania ciasta drożdżowego najlepiej samemu kontrolować jego konsystencje i zdecydować czy potrzebujemy więcej, czy też mniej mleka (a później masła) do wyrabiania, pamiętając że ostatecznie ciasto musi ładnie odchodzić od dłoni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcijabłkabudyńciasto drożdżowe

Komentarze

Podobne przepisy

deser

Dodane przez: Kulinarna Chwila

Jabłko w muffinie

Szybki do zrobienia deser z Jabłkiem.

image-1vg22c0

Dodane przez: Konto nieaktywne

Sernik na kruchym spodzie

Sernik to ciasto które mogła bym...

placek drożdżowy

Dodane przez: anka1988

Placek drożdżowy z budyniem

Te ciasto bardzo często pieczone...

Seromak

Dodane przez: aicha1988

Seromakowiec na ciasteczkowym spodzie

Idealna propozycja dla tych, którzy...

Rurki drożdżowe z budyniem

Dodane przez: Jaga85

Rurki drożdżowe z budyniem

Moje dzisiejsze drożdżówki przybrały...

Sernik

Dodane przez: olencja-23

Sernik na orzechowym spodzie

Aksamitny sernik o delikatnym posmaku...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE