Jabłko pieczone z żurawiną podane z sosem waniliowym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Ten deser jest idealny, gdy mamy niezapowiedzianych gości. Smakuje wyśmienicie, a przyrządza się go bardzo szybko.

  • 20 min

Składniki:

  • 4 jabłka
    150 g żurawiny ze słoika
    250 ml śmietany 30%
    1 żółtko
    3 łyżki cukru wanilinowego

Jabłko pieczone z żurawiną podane z sosem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka drylujemy z gniazd nasiennych i nadziewamy żurawiną. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na około 20 minut.
    Sos waniliowy : gotujemy na małym ogniu śmietanę przez około 5 minut. Dodajemy cukier i zestawiamy z ognia. Wlewamy rozbite żółtko, uważając aby całość się nie zważyła.
    Gotowe jabłka wyjęte z piekarnika polewamy sosem .

Porady

Deser można dodatkowo udekorować octem balsamicznym lub listkami mięty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy