Jabłka zapiekane z serkami ołomunieckimi

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Soczyste jabłka zapiekane z aromatycznym serem. Doskonała przekąska z piwem i do piwa.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - duże jabłka: 4 sztuki
    - serki ołomunieckie: 150 gramów
    - mocno wędzona szynka: 8 plastrów
    - bagietka (plaster = kromka): 8 plastrów
    - Jajko: 1 sztuka
    - jasne piwo: 50 mililitrów
    - kminek: 1 łyżeczka
    - masło do smażenia: 4 łyżki

Jabłka zapiekane z serkami ołomunieckimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy, przecinamy na pół a następnie wycinamy gniazdo nasienne i wybieramy 1/3 miąższu. Szynkę siekamy lub tniemy w paseczki, połowę twarożków tniemy na plasterki, drugą połowę siekamy.
  • 2. Posiekane twarożki mieszamy z szynką - tak przygotowana masą wypełniamy jabłka. Na wierzch kładziemy plasterki twarożków. Jabłka zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do momentu, aż ser się ładnie rozpuści i lekko zrumieni.
  • 3. W międzyczasie robimy grzanki. Jajko lekko ubijamy z piwem, dodajemy roztarte w moździerzu nasiona kminku i całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy masło. Kromki bułki maczamy z obu stron w jajaeczno-piwnej miksturze i smażmy, aż się ładnie zrumienią.
  • 4. Całość najlepiej smakuje z kuflem dobrego, zimnego piwa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy