Jabłka zapiekane z serkami ołomunieckimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka myjemy, przecinamy na pół a następnie wycinamy gniazdo nasienne i wybieramy 1/3 miąższu. Szynkę siekamy lub tniemy w paseczki, połowę twarożków tniemy na plasterki, drugą połowę siekamy.
2.Posiekane twarożki mieszamy z szynką - tak przygotowana masą wypełniamy jabłka. Na wierzch kładziemy plasterki twarożków. Jabłka zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do momentu, aż ser się ładnie rozpuści i lekko zrumieni.
3.W międzyczasie robimy grzanki. Jajko lekko ubijamy z piwem, dodajemy roztarte w moździerzu nasiona kminku i całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy masło. Kromki bułki maczamy z obu stron w jajaeczno-piwnej miksturze i smażmy, aż się ładnie zrumienią.
4.Całość najlepiej smakuje z kuflem dobrego, zimnego piwa.
Komentarze