Jabłka z niespodzianką pod orkiszowo-orzechową czapeczką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszny, zdrowy i dietetyczny deser. Polecam!

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    • 6 jabłek
    • 6 łyżek marmolady połączonej z dżemem jagodowym w proporcjach 1:1
    • 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    • garść orzechów włoskich
    • garść migdałów
    • garść pestek słonecznika
    • 50 g zimnego masła
    • 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwej wanilii
    • 2 łyżki miodu akacjowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pieczone jabłka

Jabłka z niespodzianką pod orkiszowo-orzechową czapeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłka z niespodzianką pod orkiszowo-orzechową czapeczką 1. Jabłka kroimy na pół, łyżeczką wydrążamy gniazda nasienne.
  • Jabłka z niespodzianką pod orkiszowo-orzechową czapeczką 2. Układamy w żaroodpornym naczyniu. Środki po pestkach wypełniamy marmoladą z dżemem jagodowym.
  • Jabłka z niespodzianką pod orkiszowo-orzechową czapeczką 3. Przygotowujemy orzechową czapeczkę- łączymy mąkę, przesiekane orzechy włoskie, migdały, słonecznik i cukier. Dodajemy masło i za pomocą palców robimy kruszonkę, pod koniec dodając miód.
  • Jabłka z niespodzianką pod orkiszowo-orzechową czapeczką 4. Całość wykładamy na połówki jabłek. Pieczemy 30-35 minut (w zależności od wielkości i rodzaju jabłek), temp. 180 stopni, termoobieg. Podajemy polane miodem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Miód Orzechy Słonecznik Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować