Jabłka w szlafrokach

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Uwielbia je cała moja rodzina

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 25 dag margaryny
    4 żółtka
    20 dag cukru pudru
    50 dag mąki
    Łyżka octu
    Łyżka śmietany
    Cukier waniliowy
    Łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa:
    Kupny mus jabłkowy lub ok. 1kg jabłek
    Łyżeczka cynamonu
    Łyżka miodu
    Kupna polewa czekoladowa (najlepiej mleczna)

Jabłka w szlafrokach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. (Jeżeli nie mamy cukru pudru może to być zwykły cukier, jednak wtedy trzeba bardzo dokładnie to utrzeć). Dodajemy po jednym żółtku, nadal ucierając. Dodać mąkę i pozostałe składniki i zarobić niezbyt gęste ciasto. Rozwałkować i pokroić w średniej wielkości kwadraty.
    Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dodać do smaku cynamonu (ja dodaje go dużo, czyli czubatą łyżeczkę minimum) i z łyżkę miodu. Wszystko musi się ok. pół godz. poddusić aż jabłka się rozpadną i zrobi się mus. Odstawiamy go na chwilę, żeby ostygł. Potem nadziewamy nim kwadraty i zawijamy (każdy róg zakładamy do środka). Pieczemy w 180 C ok. pół godz. (aż będą rumiane). I na koniec polewamy polewą czekoladową. Pychota. Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy