6 – 8 sztuk jak najmniejszych jabłek z ogonkami ( moje wielkości klementynek, mogą być mniejsze jest to nawet wskazane! )
300 g cukru ( 1 1/2 szklanki )
1/2 łyżeczki czerwonego barwnika
50 ml wody ( 5-6 łyżek)
Jabłka w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka myjemy i dokładnie osuszamy. Najlepiej zrobić to dużo wcześniej.
Jeśli jabłka nie mają ogonków wbijamy w nie cienkie patyczki do szaszłyków.
W rondlu lub patelni z grubym umieszczamy cukier, skrapiamy go wodą i przykrywamy pokrywką.
Po ok. 5 minutach, zacznie się topić i brązowieć, wtedy dodajemy barwnik ( najlepiej w paście lub proszku) i mieszamy.
Gotujemy karmel aż zacznie bulgotać. Jeśli macie termometr powinien mieć temp. ok. 165 stopni.
2.Jabłka oblewamy karmelem przy pomocy łyżki, trzymając za ogonki,będą miały znaczenie także przy dekoracji.
Odstawiamy na silikonową matę do wyschnięcia.
Porady
Dekorujemy jabłka wstążkami wiążąc je z dwóch stron na ogonkach.
Komentarze