Jabłka w karmelu

0 (0 ocen)

  • 50 min

Piękna jadalna choinkowa ozdoba.

  • 50 min

Składniki:

  • 6 – 8 sztuk jak najmniejszych jabłek z ogonkami ( moje wielkości klementynek, mogą być mniejsze jest to nawet wskazane! )
    300 g cukru ( 1 1/2 szklanki )
    1/2 łyżeczki czerwonego barwnika
    50 ml wody ( 5-6 łyżek)

Jabłka w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • karmel 1. Jabłka myjemy i dokładnie osuszamy. Najlepiej zrobić to dużo wcześniej.
    Jeśli jabłka nie mają ogonków wbijamy w nie cienkie patyczki do szaszłyków.
    W rondlu lub patelni z grubym umieszczamy cukier, skrapiamy go wodą i przykrywamy pokrywką.
    Po ok. 5 minutach, zacznie się topić i brązowieć, wtedy dodajemy barwnik ( najlepiej w paście lub proszku) i mieszamy.
    Gotujemy karmel aż zacznie bulgotać. Jeśli macie termometr powinien mieć temp. ok. 165 stopni.
  • jabłko w karmelu 2. Jabłka oblewamy karmelem przy pomocy łyżki, trzymając za ogonki,będą miały znaczenie także przy dekoracji.
    Odstawiamy na silikonową matę do wyschnięcia.

Porady

Dekorujemy jabłka wstążkami wiążąc je z dwóch stron na ogonkach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy