Jabłka w cieście naleśnikowym

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Pomysł na prosty i pyszny podwieczorek lub drugie śniadanie. Smacznego.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki
    1/2 szklanki mleka
    1 jajko
    mała szczypta soli
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jabłka
    cynamon
    masło klarowane do smażenia
    do podania :
    miód,
    cynamon,
    banan uprażony na miodzie
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Jabłka w cieście naleśnikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, dodać mleko, jajko, sól, połowę opakowania cukru wanilinowego oraz proszek do pieczenia. Następnie zmiksować na jednolitą masę.
    Jabłka umyć i obrać ze skórki. Wyciąć gniazda nasienne ze środka.Jabłka pokroić na plasterki o grubości ok. 5 mm. Oprószyć szczyptą cynamonu oraz resztą cukru wanilinowego.
    Rozgrzać patelnię, włożyć 2 łyżki masła klarowanego i gdy będzie gorące włożyć jabłka uprzednio zanurzone w cieście. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron, po około 3 minuty z każdej strony.
    Podawać np. z uprażonymi kawałkami banana w miodzie i cynamonie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Podwieczorek Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować