Jabłka w cieście naleśnikowym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Jabłka w chrupiącym cieście to szybki i bardzo smaczny pomysł na deser, czy słodkie śniadanie. Na pewno zadowolą dzieci.

  • 20 min

Składniki:

  • -2 duże i twarde jabłka
    -1 jajko
    -1/2 szklanki mleka
    -1/2 łyżeczki cynamonu
    -2 łyżki mąki
    -1 łyżeczka miodu
    -szczypta soli
    -olej do smażenia

Jabłka w cieście naleśnikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, wbijamy jajko, dodajemy sól, cynamon i mleko. Miksujemy na gładkie ciasto, ma być lekko lejące, jeśli będzie zbyt gęste dodajemy mleko.
  • 2. Jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy ciepłe, polane miodem. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy