jabłka w cieście francuskim z galaretkową śmietaną

0 (0 ocen)

aromatyczne, soczyste, chrupiące ciasto z jabłkami...........SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, jabłka 5 sztuk, cynamon - ile potrzeba, cukier 9 łyżeczek, bita śmietana w proszku 1 opakowanie, mleko 3,2% 250 ml, galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie

Jabłka w cieście francuskim z galaretkową śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. umyte i osuszone jabłka przekroić na połowę, usunąć gniazdka nasienne, ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 9 porcji
  • etap 2. jabłko położyć na porcji ciasta, posypać każde jabłko łyżeczką cukru i pół łyżeczki cynamonu, rogami ciasta nakryć jabłka, ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia
  • etap 3. piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 35 minut, następnie na termoobiegu w 160 C 10 minut, zostawić do wystudzenia na blaszce
  • etap 4. śmietanę wsypać do pojemnika, wlać zimne mleko, wsypać galaretkę i rózgą blendera ubić na bitą śmietanę z 4-5 minut........

    śmietanę nałożyć do szprycki i nakładać na ciasto

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy