Jabłka w cieście bez glutenu

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jabłka w cieście bez glutenu

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje

    jajka 2
    serek waniliowy 150 g
    mleko ryżowe, migdałowe 5 łyżek
    mąka ryżowa 150 g
    proszek do pieczenia bez glutenu 1 łyżeczka
    cukier z wanilią 1 łyżeczka
    szczypta soli
    jabłka 2-3
    cukier puder
    olej kokosowy do smażenia

Jabłka w cieście bez glutenu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    W misce umieszczam mąkę, sól, cukier z wanilią i proszek do pieczenia mieszam. Jajka, mleko i serek mieszam ze sobą za pomocą trzepaczki lub miksera. Następnie dodaję partiami sypkie składniki. Konsystencja ciasta powinna być na tyle gęsta, aby dokładnie pokryła plastry jabłek. Jabłka myję obieram ze skóry, następnie wykrawam gniazdo nasienne. Kroję w plastry o grubości 0,5-1 cm.
    Na patelni rozgrzewam olej kokosowy. Plastry jabłka zanurzam w cieście, układam na rozgrzanym tłuszczu. Smażę z obu stron na rumiany kolor. Usmażone plastry układam na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Placuszki oprószam cukrem pudrem, podaję na ciepło choć i te po wystudzeniu smakują obłędnie.
    Smacznego,

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy