Jabłka w cieście

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna i szybka propozycja dla małych i dużych łasuchów. Idealne do zabrania na wycieczkę i jako przekąska urodzinowa. Polecam.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na ok. 15 szt:
    1 szkl. mąki pszennej
    1 szkl. mleka
    2 jajka
    3 jabłka
    Olej rzepakowy do smażenia
    Ew. cukier puder do dekoracji

Jabłka w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbić jajka, rozbełtać, dodać mąkę oraz mleko. Trzepaczką, bądź mikserem zmiksować na gładkie ciasto.
    Jabłka umyć, osuszyć. Specjalnym nożykiem usunąć gniazdka nasienne. Obrać ze skórek i pokroić w plastry. Plastry jabłek maczać w cieście i kłaść na patelnię z rozgrzanym odrobiną oleju rzepakowego. Smażyć na rumiano z obu stron na niewielkim ogniu i gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
    Gotowe można oprószyć cukrem pudrem.
    Gdy zostanie ciasto, można usmażyć tradycyjne racuszki.

Porady

Składniki podane na 15 szt.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy